Ένα πολύχρωμο ποτάμι δρομέων θα πλημμυρίσει τους δρόμους της Αθήνας για 9η συνεχόμενη χρονιά στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2020, ένα σημαντικό διεθνές δρομικό γεγονός που διεξάγεται στην Αθήνα κάθε τρίτο σαββατοκύριακο του Μαρτίου, και συμπίπτει με την εαρινή ισημερία.

Ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας, με διοργανωτές τον ΣΕΓΑΣ και τον Δήμο Αθηναίων, συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Αττικής και Μεγάλο Χορηγό την ERGO Ασφαλιστική, θα διεξαχθεί φέτος την Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020.

Ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας είναι ο ιδανικός αγώνας για όλους τους τακτικούς αλλά και τους αρχάριους δρομείς κάθε ηλικίας, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στους Αγώνες Δρόμου 5χλμ και 3χλμ γίνονται κοινωνοί μιας μεγάλης γιορτής κατά μήκος των πλέον σημαντικών ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων ενός από τους πιο δημοφιλείς αθλητικούς και πολιτιστικούς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, της Αθήνας.  Ειδικότερα ο Αγώνας Δρόμου 3χλμ, τα έσοδα του οποίου διατίθονται για κοινωνικούς σκοπούς του Δήμου Αθηναίων, δίνει την ευκαιρία σε όλους πολίτες να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους έστω και για πρώτη φορά, τρέχοντας ή περπατώντας τους δρόμους της πρωτεύουσας. Άλλωστε η χαρά της συμμετοχής είναι αυτή που μετράει περισσότερο.

Στο πλαίσιο του Ημιμαραθωνίου Αθήνας λειτουργεί κάθε χρόνο η ATHENS HALF MARATHON EXPO, η μεγάλη έκθεση αθλητισμού και τουρισμού, η οποία φέτος θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της HELEXPO ΜΑΡΟΥΣΙ (19-21 Μαρτίου 2020). Η ATHENS HALF MARATHON EXPO διαρκεί τρεις μέρες και προηγείται της διεξαγωγής του αγώνα, ενώ λειτουργεί παράλληλα με το Κέντρο Εγγραφών της διοργάνωσης από όπου περνούν οι χιλιάδες εγγεγραμμένοι δρομείς για να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής του και το απαραίτητο υλικό για τον αγώνα. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή για τον Ημιμαραθώνιο Δρόμου και τους Αγώνες Δρόμου 5χλμ και 3χλμ online μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της διοργάνωσης, στην ενότητα «Εγγραφές».

Παράλληλα με τον Ημιμαραθώνιο Αθήνας διεξάγεται και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου Ανδρών-Γυναικών του ΣΕΓΑΣ στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι πρωταθλητές των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων της χώρας.

Τα σημεία στα οποία χτυπά η καρδιά της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ημιμαραθωνίου Αθήνας

Σύνταγμα, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Λεωφόρος Αμαλίας, Β. Σοφίας, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Πατησίων… σε αυτά τα σημεία και τους γύρω δρόμους χτυπά η καρδιά της Αθήνας καθώς ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας δημιουργεί μια μοναδικά γιορτινή ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.  Οι χιλιάδες των δρομέων και οι θεατές που χειροκροτούν την προσπάθεια τους, απολαμβάνουν ένα διαφορετικό πρόσωπο της πόλης, καθ’ όλη τη διάρκεια του γεγονότος.

Ο αγώνας ξεκινάει στις 09.00, με την εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου Δρόμου (21.1.χμλ.), στην πλατεία Συντάγματος επί της Λεωφόρου Αμαλίας. Λίγο αργότερα, στις 09.10, δίνεται η εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου 3χλμ επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας, στο ύψος του σταθμού Μετρό «Ευαγγελισμός».  Στις 09:35 ακολουθεί ο Αγώνας 1000μ Παιδιών και ΑμΕΑ (Λεωφ. Βασ. Σοφίας στο ύψος της οδού Ριζάρη) ενώ η αγωνιστική διαδικασία ολοκληρώνεται στις 11:45 με την εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου 5χλμ, του μαζικότερου αγώνα της διοργάνωσης, από την πλατεία Συντάγματος. Όλοι οι αγώνες της διοργάνωσης τερματίζουν μπροστά στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

Αναλυτικές πληροφορίες και χάρτες των επιμέρους διαδρομών υπάρχουν στις αντίστοιχες ενότητες της ιστοσελίδας μας.

Το Καλωσόρισμα της Άνοιξης και ο Πολιτιστικός Ημιμαραθώνιος

Στόχος κάθε δρομέα είναι πρώτα να τερματίσει και μετά να πετύχει έναν καλό χρόνο. Παίρνει μέρος κυρίως για τη χαρά της συμμετοχής και την απόλαυση μιας «πρωινής βόλτας» στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παράλληλα συμμετέχει και σε μια διαφορετική γιορτή για τον ερχομό της Άνοιξης, μιας και ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας συμπίπτει πάντα με την εαρινή ισημερία.  Συγχρόνως, η συμμετοχή στους αγώνες του Ημιμαραθωνίου Αθήνας είναι μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουν οι δρομείς τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Αθήνας ακι κτίρια-κοσμήματα  που προσπερνούν πολλές φορές βιαστικά στην καθημερινότητα, και να αφεθούν στην ομορφιά της αρχιτεκτονικής και της τέχνης μνημείων που βρίσκονται πάνω στη διαδρομή.

Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία των κεντρικών οδών, που συναντούν όσοι συμμετέχουν στους αγώνες είναι η  Βουλή των Ελλήνων, το Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, το Ιλίου Μέλαθρον, η Αρχαιολογική Εταιρεία, η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Κτίριο «Κωστής Παλαμάς», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Άγαλμα Κολοκοτρώνη και άλλα πολλά μνημεία και κτίρια τα οποία αποτελούν μέρος της ιστορίας και της γοητείας της πόλης.