Συνέντευξη Τύπου για τον 3ο Ημιμαραθώνιο Αθήνας

 
Ο 3ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας (04 Μαΐου 2014) θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, αλλά και την κοινωνική δράση. Η διοργάνωση, που  αναμένεται να βγάλει στους δρόμους περισσότερους από 18.000 δρομείς, άνοιξε σήμερα με την 1η Συνέντευξη Τύπου. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Δημήτρης Κατσικάρης, η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νέλλη Παπαχελά, ο Τεχνικός Διευθυντής του αγώνα Ευάγγελος Παπαποστόλου και ο Υπεύθυνος Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου Μάκης Ασημακόπουλος, ο οποίος και παρουσίασε την
εκδήλωση, κάθισαν στο πάνελ και έδωσαν μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να συμβεί στην πόλη την πρώτη Κυριακή του Μαΐου.
 
Το βασικό χαρακτηριστικό της τρίτης στάσης του θεσμού είναι το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης, αλλά και η διεθνή εμβέλεια που θα έχει από φέτος ο αγώνας. Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε με ικανοποίηση πως τα έσοδα από τις εγγραφές των Συλλόγων Δρομέων Υγείας θα διατεθούν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τα συσσίτια απόρων που διοργανώνονται από κοινού με το Δήμο, ενώ στάθηκε και στις περίπου 500 συμμετοχές δρομέων από το εξωτερικό.
 
«Σπάνια ένας αγώνας καταφέρνει μέσα σε τρία χρόνια να έχει αυτή την εξέλιξη. Η πρώτη φορά ήταν το 2012, ήταν η δοκιμή που πήγε πολύ καλά. Συνεχίσαμε το 2013 με έναν μεγαλύτερο αγώνα καλά οργανωμένο που προσέλκυσε περίπου 9.000 δρομείς και συνεχίζουμε φέτος, όπου οι ρυθμοί των εγγραφών παράπεμπουν σε πάνω από 15.000 δρομείς.
 
Από φέτος θα υπάρξει πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης και στον Ημιμαραθώνιο. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την ενίσχυση των συσσιτίων», είπε ο κ. Παναγόπουλος και συμπλήρωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, γιατί περίπου 500 δρομείς από το εξωτερικό θα έρθουν να τρέξουν στην Αθήνα. Οι περισσότεροι δρομείς θα μας έρθουν από την Ιαπωνία, χάρη στη συνεργασία με τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο για τον Ελληνικό Μαραθώνιο. Αυτή η συμφωνία οφείλεται και στην αλλαγή της ημερομηνίας του αγώνα. Σε μια εποχή, που ο αθλητισμός αντιμετωπίζεται από την πολιτεία ως λογιστική δαπάνη και παρά το γεγονός ότι ο μαζικός αθλητισμός δεν υπάρχει στις ανάγκες της, εμείς σε συνεργασία με τον Δήμο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα οδηγήσουμε τον Ημιμαραθώνιο εκεί που οδηγήσαμε και τον Μαραθώνιο».
 
Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται δίπλα σε διοργανώσεις όπως ο Ημιμαραθώνιος, οι οποίες τονώνουν την πόλη και μεταμορφώνουν τις Κυριακές σε γιορτή, ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.  «Συμπαραστεκόμαστε ολόθερμα και θα βοηθήσουμε την προσπάθεια με όσα μέσα διαθέτουμε ως Δήμος, προκειμένου να γίνει ένας καλός Ημιμαραθώνιος και να καθιερωθεί ακόμη καλύτερα. Ο αγώνας είναι δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, εγώ τότε θα είμαι σε φουλ τρέξιμο, αλλά θα τρέξω στα 3 ή 5χλμ», είπε ο Γιώργος Καμίνης, που κάλεσε τους Αθηναίους να γίνουν μέρος της γιορτής: «Να τρέξουμε μαζί με την πόλη, να είναι μια μέρα γιορτής. Εγώ πάντα ήθελα οι Κυριακές να είναι μέρες γιορτής για του Αθηναίους. Τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν την πόλη να καταστεί αυτόνομος τουριστικός προορισμός. Σας καλώ από την πλευρά μου να έρθετε να τρέξουμε, εγώ θα είμαι στην γραμμή της αφετηρίας».
 
«Η Περιφέρεια δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο γεγονός. Πολιτισμός και αθλητισμός πηγαίνουν μαζί και βοηθούν στην ανάπτυξη και του τουρισμού», είπε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Δημήτρης Κατσικάρης.
 
«Είναι η τρίτη χρονιά που ο ΟΠΑΝΔΑ στηρίζει τον Ημιμαραθώνιο. Καλούμε τους πολίτες της Αθήνας να συμμετάσχουν σε αυτό το γεγονός και ιδιαίτερα στα 3χλμ., μια απόσταση στην οποία μπορούν να πάρουν όλοι μέρος. Ο κόσμος έχει ανάγκη να εκτονωθεί», είπε η Νέλλη Παπαχελά, η οποία έκανε γνωστό πως παράλληλα με το αγωνιστικό κομμάτι θα «τρέχουν» στους δρόμους της Αθήνας και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 
Για τεχνικά ζητήματα, όπως η συμμετοχή των περίπου 18.000 δρομέων σε όλες τις κατηγορίες μίλησε ο τεχνικός διευθυντής των αγώνων, Βαγγέλης Παπαποστόλου. «Φέτος έχουμε κάνει κάποιες αλλαγές κυρίως λόγω του ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Ζάππειο. Μετακινηθήκαμε στο κέντρο, στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκεί θα χτυπήσει η καρδιά της διοργάνωσης. Αλλάξαμε λίγο τις μικρές διαδρομές, όχι όμως και τον Ημιμαραθώνιο», είπε. Με βάση τον προγραμματισμό και με γνώμονα την ασφαλή και ποιοτική συμμετοχή των δρομέων στον αγώνα, τα όρια συμμετοχής ανά απόσταση είναι τα εξής:  Ημιμαραθώνιος: 6.000 δρομείς, 5χλμ 9.000 δρομείς, 3χλμ 3.000 δρομείς. Όπως έγινε γνωστό οι εγγραφές θα κλείσουν όταν συμπληρωθούν τα παραπάνω όρια και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι τις 17 Απριλίου. Επίσης γνωστοποιήθηκε πως στα 3χλμ δεν θα υπάρξει συνδρομή.
 
Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον αγώνα γίνονται μέσα από το site του Ημιμαραθωνίου, ενώ για τα 3χλμ. γίνονται μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Αθηναίων www.cityofathens.gr και των Υπηρεσιών του Δήμου.