ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 5ΧΛΜ ΟΠΑΠ
ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: 12:00πμ


Ηλικιακό Όριο Συμμετοχής

Στον Αγώνα Δρόμου 5χλμ μπορούν να συμμετάσχουν άτομα 12 ετών και άνω (γεννημένοι το 2012 και μεγαλύτεροι).

 


ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Πριν Ξεκινήσετε από το Σπίτι                                                                                                         

Πριν ξεκινήσετε από το σπίτι σιγουρευτείτε ότι έχετε μαζί σας τα ακόλουθα:

1. Τον αριθμό συμμετοχής σας με τις παραμάνες για την τοποέτησή του (το chip χρονομέτρησης είναι ενσωματωμένο στον αριθμό)
2. Τον ανακυκλώσιμο σάκο για τα προσωπικά σας είδη, με κολλημένο τον αριθμό συμμετοχής σας πάνω του

3. Στεγνά ρούχα και ό,τι θεωρείτε απαραίτητο (π.χ. μια πετσέτα) για μετά τον αγώνα

 

Διαχείριση Προσωπικών Αντικειμένων & Ιματισμού

Οι δρομείς θα πρέπει να τοποθετήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τον ιματισμό τους μέσα στον ανακυκλώσιμο σάκο που θα παραλάβουν από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δρομέων & Half Marahon EXPO της διοργάνωσης. Ακόμη, θα παραλάβουν σε φάκελο τον αριθμό συμμετοχής τους  με ενσωματωμένο το chip χρονομέτρησης και έναν αυτοκόλλητο αριθμό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Δρομέων & Half Marahon EXPO πατήστε εδώ.

Ο σάκος με τα προσωπικά αντικείμενα, για όσους δρομείς το επιθυμούν, θα πρέπει να έχει παραδοθεί το αργότερο 30 λεπτά πριν την εκκίνηση σε συγκεκριμένη - οριοθετημένη περιοχή που βρίσκεται  στην Αλέα του Ζαππείου.

Η παραλαβή των πλαστικών σάκων αμέσως μετά τον τερματισμό θα γίνεται με τη βοήθεια εθελοντών, από τους ίδιους τους δρομείς  από την ίδια συγκεκριμένη – οριοθετημένη θέση, με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάνω στο σάκο θα πρέπει να φαίνεται ευκρινώς ο αριθμός συμμετοχής του δρομέα, το οποίο εμπεριέχεται στον φάκελο με τον αριθμό συμμετοχής του.

Ο σάκος πρέπει να είναι καλά κλεισμένος και δεν πρέπει να περιέχει ταξιδιωτικά έγγραφα, χρήματα, τιμαλφή ή φάρμακα.  Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη σε περίπτωση απώλειας αντικειμένων αξίας.

Όσοι σάκοι δεν παραλαμβάνονται μετά την λήξη του αγώνα συγκεντρώνονται και αποθηκεύονται στο Γραφείο Μαραθωνίου του ΣΕΓΑΣ για διάστημα 15 ημερών. Μετά από αυτό το διάστημα οι σάκοι και το περιεχόμενό τους απορρίπτονται.

 

Παρουσία Δρομέων στο Χώρο της Εκκίνησης

Οι συμμετέχοντες, θα πρέπει να φροντίσουν να βρίσκονται στην Αφετηρία του Αγώνα τριάντα (30) λεπτά το αργότερο πριν από την ώρα της εκκίνησης και να πάρουν θέση στα ορισμένα για αυτούς block, δηλαδή 11:30π.μ.

Η Οργανωτική Επιτροπή προτείνει στους συμμετέχοντες και στους θεατές να χρησιμοποιήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.Οι τελευταίες οδηγίες για μετακίνηση και ειδική ενημέρωση θα αποσταλούν με e-mail σε όλους τους συμμετέχοντες την τελευταία εβδομάδα πριν τον Αγώνα.

 

Χώρος Προθέρμανσης Δρομέων

Ως χώρος προθέρμανσης των δρομέων έχει ορισθεί το σύνολο των κάθετων δρόμων της οδού Σταδίου.

Προσοχή!: Επειδή ο αγώνας του Ημιμαραθωνίου θα βρίσκεται σε εξέλιξη, παρακαλούνται οι δρομείς του Αγώνα Δρόμου 5χλμ να ακολουθούν τις οδηγίες της Οργανωτικής Επιτροπής κατά την προσέλευση τους  στον προκαθορισμένο χώρο εκκίνησης στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος.

 

Τοποθέτηση Δρομέων στην Εκκίνηση

Το αργότερο 15 λεπτά πριν δοθεί η εκκίνηση οι δρομείς θα πρέπει να έχουν πάρει θέση στο χώρο της εκκίνησης.

Οι διακεκριμένοι αθλητές με αναγραφόμενο “Block 1” στον αριθμό συμμετοχής τους, θα καταλάβουν τις πρώτες σειρές του 1ου block στη γραμμή εκκίνησης. Οι δρομείς παρακαλούνται να παραχωρήσουν αυτή τη θέση στους αθλητές που θα αγωνιστούν για διακρίσεις, επιδεικνύοντας αθλητικό ήθος και «ευ αγωνίζεσθαι».

Οι δρομείς θα τοποθετηθούν σε επτά (7) blocks εκκίνησης και θα εκκινήσουν κατά κύματα (wave start).

Πιο αναλυτικά,

 Ώρα

 Block

 Εκκινήσεις

 12:00

 1ο

 Διακεκριμένοι αθλητές & οι 1000 καλύτερες επιδόσεις

 12:02

 2ο

 οι επόμενες 1500 επιδόσεις

 12:05

 3ο

 οι επόμενες 1500 επιδόσεις

 12:08

 4ο

 οι επόμενες 1500 επιδόσεις

 12:11

 5ο

 οι επόμενες 1500 επιδόσεις

  12:14

 6ο

 οι επόμενες 1500 επιδόσεις

 12:17

 7ο

 οι επόμενες 1500 επιδόσεις

 

Η κατανομή των δρομέων σε blocks γίνεται σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν κατά τα τελευταία τρία έτη (2022-2024) σε αγώνα με πιστοποιημένη διαδρομή (δείτε τους εδώ), όπως καταχωρήθηκαν από τους ίδιους στη δήλωση συμμετοχής τους και ελέγχθηκαν από το Γραφείο Μαραθωνίου του ΣΕΓΑΣ. Τυχόν μη αναγραφή επίδοσης στη δήλωση συμμετοχής επιφέρει την αυτόματη κατάταξη των συγκεκριμένων δρομέων σε ένα από τα δύο (2) τελευταία blocks.

Η αυθαίρετη είσοδος και η εκκίνηση του αγώνα από άλλο block από εκείνο που του έχει ορισθεί να ξεκινήσει ο δρομέας επιφέρει την ακύρωσή του και διαγραφή της επίδοσής του από τα αποτελέσματα του αγώνα. Η αλλαγή του block εκκίνησης είναι εφικτή με έγκριση από την Οργανωτική Επιτροπή (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων χωρίς αριθμό συμμετοχής. Επίσης, απαγορεύτεται η μεταβίβαση του αριθμού συμμετοχής σε άλλον δρομέα χωρίς την έγκριση της Οργανωτικής Επιτροπής και επιφέρει τον αποκλεισμό του δρομέα από τα αποτελέσματα του αγώνα.

 


ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Κατά μήκος της διαδρομής του Αγώνα 5xλμ θα υπάρχει σταθμός υποστήριξης των δρομέων.

Αγώνας Δρόμου 5 χλμ ΟΠΑΠ - Παρεχόμενες υπηρεσίες

 Σταθμός (χλμ)

 Υπηρεσίες

 Χρονομέτρηση

 Εκκίνηση

 MED

 WC

 Νερό

 

 Χρονομέτρηση

  2,7 (Πατησίων και Τροίας)

 

 

 Νερό

 

 Σημείο ελέγχου

 Τερματισμός

 MED

 WC

 Νερό

 Μπανάνες

 ΧρονομέτρησηΧρονικό Όριο Ολοκλήρωσης του Αγώνα - Δρομείς Εκτός Χρονικού Ορίου

Ο Αγώνας Δρόμου 5χλμ ολοκληρώνεται στις 13:30, μία ώρα μετά το πέρασμα της γραμμής εκκίνησης από τους τελευταίους δρομείς του τελευταίου block κάθε αγώνα.

Εάν η επίδοση του δρομέα απαιτεί περισσότερο χρόνο από τον καθορισμένο, τότε θα πρέπει να μετακινηθεί και να συνεχίσει την προσπάθειά του στο πεζοδρόμιο, χωρίς αναγραφή του ονόματός του στα επίσημα αποτελέσματα.. Λόγοι ασφάλειας των δρομέων και του αγώνα  στην επερχόμενη κίνηση των τροχοφόρων επιβάλλουν την εφαρμογή του μέτρου. Παρακαλούμε, οι οδηγίες αυτές να τηρηθούν αυστηρά από όλους τους δρομείς.

 

Περισυλλογή Δρομέων που Εγκαταλείπουν

Εάν κάποιος δρομέας εγκαταλείψει την προσπάθειά του για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να επικοινωνήσει με κάποιον υπεύθυνο ή εθελοντή της Οργανωτικής Επιτροπής σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής.

Σε περίπτωση που κάποιος δρομέας δεν χρειάζεται ιατρική βοήθεια, μπορεί:

(α) να παραμείνει στο σημείο όπου σταμάτησε την προσπάθειά του μέχρι να τον περισυλλέξει σύντομα όχημα της διοργάνωσης που θα τον μεταφέρει υποχρεωτικά στον τερματισμό,

(β) να περιμένει το όχημα που ακολουθεί τους τελευταίους δρομείς και περισυλλέγει τους αθλητές που εγκαταλείπουν, ή

(γ) να κατευθυνθεί προς τον τερματισμό με δική του ευθύνη

 

Χρονόμετρα

Ψηφιακό χρονόμετρο θα υπάρχει στον τερματισμό.

 

Ηλεκτρονική Χρονομέτρηση

Θα υπάρχει στην Εκκίνηση και στον Τερματισμό. Επίσης,  θα υπάρχουν σε ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής ζώνες ηλεκτρονικού ελέγχου και χρονομέτρησης. Όποιος δρομέας δεν έχει ηλεκτρονική ένδειξη στην εκκίνηση, στον τερματισμό καθώς και στα ενδιάμεσα σημεία ελέγχου ακυρώνεται.

Μόνο για τους αθλητές που τερματίζουν εντός του χρονικού ορίου ολοκλήρωσης του αγώνα αναγράφεται και ανακοινώνεται η τελική επίδοση.

Την ηλεκτρονική χρονομέτρηση του Αγώνα Δρόμου 5χλμ, καθώς και την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων έχει αναλάβει εταιρεία χρονομέτρησης. Για το λόγο αυτό όλοι οι συμμετέχοντες δρομείς θα πρέπει να φορούν στο στήθος τον αριθμό συμμετοχής τους που παραλαμβάνουν από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Δρομέων & Half Marathon EXPO.

Ο αριθμός συμμετοχής θα πρέπει να είναι συνεχώς εμφανής και να μην καλύπτεται από οτιδήποτε σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα. Δρομέας που τερματίζει χωρίς αριθμό συμμετοχής δεν δικαιούται να λάβει μετάλλιο τερματισμού. 

 


ΣΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ

 

Διαδικασίες Μετά τον Τερματισμό

Άμεση ιατρική βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί από το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην περιοχή του τερματισμού.

Αμέσως μετά τον τερματισμό οι δρομείς παραλαμβάνουν αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού και κατευθύνονται για την παραλαβή νερού, χυμού, μπανάνας κλπ.

Μετά την έξοδο από τον χώρο του τερματισμού οι δρομείς κατευθύνονται προς την είσοδο του Ζαππείου από την Λεωφόρο Αμαλίας, για την παραλαβή του ρουχισμού τους.

Η παραλαβή των σάκων με τα προσωπικά είδη, θα γίνεται αμέσως μετά τον τερματισμό στην ίδια συγκεκριμένη – οριοθετημένη περιοχή που τους παρέδωσαν, με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής τους. Στην διαδικασία αυτή θα βοηθάνε οι εθελοντές μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι σάκοι δεν παραλαμβάνονται μετά την λήξη του αγώνα συγκεντρώνονται και αποθηκεύονται στο Γραφείο Μαραθωνίου του ΣΕΓΑΣ για διάστημα 15 ημερών. Μετά από αυτό το διάστημα οι σάκοι και το περιεχόμενό τους απορρίπτονται.

 

Αποδυτήρια

Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται σε προσωρινές κατασκευές (τέντες) 5Χ5 τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες.

 

Απονομές Μεταλλίων και Επάθλων

Σε όλους τους δρομείς που τερματίζουν επιτυχώς τον αγώνα δίνεται αναμνηστικό μετάλλιο. Μετάλλιο και δίπλωμα διάκρισης απονέμονται στους τρεις πρώτους νικητές/νικήτριες  της Γενικής Κατάταξης Ανδρών και Γυναικών.

 

Αποτελέσματα & Πιστοποιητικά Συμμετοχής

Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τα αποτελέσματα στην παρούσα ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Με τη λήξη κάθε αγώνα ανακοινώνονται άμεσα τα επίσημα αποτελέσματα των πρώτων δρομέων. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα για όλους τους συμμετέχοντες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης μετά τη λήξη των αγώνων, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να υποβάλει έγγραφη ένσταση εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών. Μετά την καταγραφή, διερεύνηση και επίλυση τυχόν ενστάσεων αναρτώνται τα Επίσημα Αποτελέσματα.

Μετά την ανακοίνωση των Επίσημων Αποτελεσμάτων και σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών, οι δρομείς που συμπεριλαμβάνονται σε αυτά έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» δωρεάν από την ιστοσελίδα του επίσημου Φωτογραφικού Πρακτορείου της διοργάνωσης (marathonphotos.live) τα ατομικά Πιστοποιητικά Συμμετοχής τους.

Φωτογραφικές Υπηρεσίες

Η Οργανωτική Επιτροπή συνεργάζεται με το διεθνές φωτογραφικό πρακτορείο Marathon Photos. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προμηθευτούν φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα: marathonphotos.live.